Livet med bobil – del 5

Tidligere var det mest vanlig at godt voksne par anskaffet seg bobil da barna var ute av redet. Nå er det stadig flere som ønsker å begynne bobillivet tidligere, for mange allerede som småbarnsfamilier. Målet er det samme for alle; en fleksibel og stressfri ferieform sammen med de man er mest glad i.

Dersom man skal feriere i bobil med barn kan det være lurt å inkludere barna i planleggingen. Det er også viktig å ta hensyn til ønsker som kommer underveis, slik at opplevelsene blir best mulig for alle – også mor og far.

Bord og stoler utenfor bobilen

Livet er ikke alltid som på Instagram

Det er fascinerende hvor enkelt livet kan være i en bobil. Man har det samme som hjemme, men har mindre plass. Man har med seg mindre, men har alt man trenger. Man kan dra hvor man vil når man vil. Man trenger kun ta hensyn til seg selv og sine. Det er lett å se for seg en harmonisk bobilfamilie på vei inn i lykkeland, et glansbilde som tatt rett ut fra sosiale medier. Sannheten er at det er utfordrende at alt skal skje innenfor 2 x 7 meter, samtidig som man skal være tilstede og på vei. Skal du på bobilferie med barn er det like greit å erkjenne at det vil bli noen utfordringer. Det vil garantert ikke være harmoni hele tiden. Sånn er livet. Det er bare å innse at dersom man skal oppnå eller oppleve noe, så møter man naturligvis litt motstand underveis. Bobilen kan lett bli en trykkoker. Men som forelder har du heldigvis muligheten til å justere trykket. Her følger noen tips for at sommerferien skal bli så bra som mulig for liten og for stor:

 

Alt på fast plassOrden
Hjemme har man naturligvis mer tumleplass enn i en bobil. Der er det ikke noe problem at det er ligger leker strødd utover gulvet i barnerommet, mens man lager mat på kjøkkenet. I en bobil derimot blir det utfordrende dersom liten og stor skal holde på med sitt samtidig. Det kan være taktisk å time aktiviteter og gjøremål, da det lett kan bli kaos av både ting og mennesker – dersom den ene aktiviteten ikke er ferdig før den neste. Alt bør ha sin faste plass i bobilen. Dette gjelder kopper, kar, ting og tang – ja alt. Legg ting tilbake der det hører hjemme når du ikke bruker det, ta oppvasken med en gang, så er man klar til lek, avreise eller tur. Det samme gjelder dere selv. Ha faste plasser både under reisen og natten, så slipper man krangle om hvem som skal sitte eller sove hvor.

FDV (forvaltning, drift og vedlikehold):

Tøm toalett og gråvann, fyll på vann, gass, diesel og ad-blue når det er mulig så slipper man styre med det en sen kveld når alle aller helst vil stoppe for å sove. Og husk at det ikke bare er bobilen som trenger påfyll underveis.

Trening
Øvelse gjør mester. Planlegger du en lengre tur med familien, så kan det være lurt å ta noen småturer først, eller i det minste ta kortere etapper i starten så alle kommer inn i rutinene og venner seg til bobillivet.

Alternativ kan man gjøre det motsatte og dra på litt i starten. Det har vi gjort. Etter å ha kjørt 20 timer på en helg blir plutselig 2 timer en lek for hele familien. Har du kjørt 500 mil en sommer blir 50 mil den neste  som en tur til butikken.

PAuse med Stand-up-paddle

Gulrot
La barna være med å planlegge sommerens små og store mål. Det kan være enklere å komme seg til for eksempel Disneyland Paris eller Akvariet Bergen dersom barna har vært med på å bestemme reisemålet. Besøk eller møt noen venner underveis, eller finn en fin strand, badeland eller annet som motiverer til noen mil ekstra underveis.

Veien er målet
Det er som kjent ingen skam og snu. Men for å snu må man ha et mål. Det kan fort bli et nederlag å snu i Alta på vei til Nordkapp, dersom sistnevnte har vært sommeren store mål. Men dersom man kjører nordover på måfå og ender opp i Alta så blir turen plutselig en suksess. Poenget er: ta turen som den kommer når du reiser med barn, la barna være med å bestemme underveis og la veien være målet.

Vår erfaring er at de fineste stedene og opplevelsene på våre bobilturer er de som har dukket opp uplanlagt underveis.

Aktiviser
Spill kort eller la barna ha skjermtid mens dere kjører. La den som er ekstra lei få sitte foran en stund. Ha med sykler, sparkesykler og uteleker slik at barna får brukt energi når man ikke er kjører. Lag mat utendørs så ungen kan leke rundt under oppsyn. Gå en tur eller gjør noe fysisk før lengre kjøreetapper.

Klatring

Tilpass reisetiden
For mange er beste løsning å ta lengre kjøreetapper sent på kvelden slik at barna kan sove under kjøring. For oss har dette dessverre aldri fungert, da barna synes det er så spennende at de ikke sovner. Vår løsning har vært å stå opp tidlig, gjerne klokken 04:00. Da er ungene så trøtte at de sover noen timer til før de våkner. På sommeren kan det noen ganger være greit å sette på klimaanlegget og kjøre på dagen dersom det er varmt.

Gutt med Stand-up-paddle

Vær et forbilde
Barna gjør ofte som foreldrene. Det kan tenkes at barn som har foreldre som uttrykker at det er slitsomt å kjøre bil trolig vil dele foreldrenes oppfatning. Sier foreldrene at senga er hard og dårlig, så synes barna det samme osv. Markedsfør bobilferie og livet på veien som noen positivt, og det vil trolig smitte over på barna.

Bryt reglene
Det fine med regler og rutiner er at de kan brytes. Gjør som dere føler for. Det er dere som bestemmer:-)

S & M Grimsæth