Det er lettere å få fornyet et utgått førerkortet på tungt kjøretøy enn mange tror. Jan-Åge Jernslett hadde latt sitt C1 førerkort gå ut i 2008, og visste ikke at det var så enkelt å fornye det igjen etter så mange år.

På våren skulle han og kona innom Askjems for å kjøpe en del til campingvogna. De tok seg bare en liten runde i bobilhallen for å kikke litt, og de endte med å kjøpe seg en helt ny bobil av typen Dethleffs Trend 7017!  Ferdig spekket hadde bobilen en egenvekt på ……………… ,. Siden 3500 kg er grensen for å kunne kjøre bilen med vanlig B-sertifikat., var følgene av dette var at Jernslett måtte være veldig påpasselig med hva de pakket med seg på tur for ikke å overstige vektgrensen og risikere å bli tatt i kontroll.

– Vi ble veldig flinke til å vurdere hva vi trengte å ha med og ikke, men etterhvert synes vi det ble litt plundrete, og sjekket muligheten for å endre vekten på bobilen. Dette kunne Askjems enkelt gjøre for oss, så da gjensto bare førerkort-delen, sier Jernslett.

Slik gikk han frem for å fornye førerkortet

For å kunne kjøre bilen etter vektendringen ville Jernslett ha behov for å fornye sitt førerkort for tunge kjøretøy, og han tok kontakt med Biltilsynet for å finne ut av hva som skulle til for å få til dette.

I tillegg til å levere gyldig helseattest var det kun oppkjøring på tungt kjøretøy som var nødvendig. På Biltilsynet anbefalte de han likevel å ta en kjøretime med stort kjøretøy (lett lastebil) i forkant av oppkjøringen, noe han opplevde svært nyttig og lærerikt.

– Kjøretimen var frivillig, men jeg opplevde dette veldig nyttig. Jeg tok en dobbel kjøretime med liten lastebil og fikk mange gode tips og råd av kjørelæreren underveis, forteller Jernslett. I og med at oppkjøringen skulle gjennomføres med den samme lastebilen følte jeg det var trygt å ha kjørt denne rett i forkant av oppkjøringen. Jeg hadde kjøretimen på en mandag, og oppkjøringen påfølgende onsdag, og det hele gikk veldig greit, sier Jernslett.

Etter å ha bestått oppkjøringen og fått klasse C1 på førerkortet igjen, bestilte Jan-Åge Jernslett oppgradering på sin bobil hos Askjems til 3850 kg. (+ 350 kg), slik at de senere ikke trenger å veie hver ting de skal ha med seg på tur.

– Det hele var veldig enkelt og greit. Biltilsynet var svært behjelpelig i prosessen, de fulgte meg til og med i opp i etterkant med en hyggelig SMS. Neste gang jeg må fornye førerkortet igjen trenger jeg kun levere helseattest, avslutter Jernslett.

 

Sensor fra Biltilsynet foran bobil

Jan Erik Røed, overingeniør og sensor hos Biltilsynet, utdyper reglene litt for oss:
– Når det gjelder de som tidligere har kjørt opp i en tyngre klasse, som f.eks C1 (liten lastebil) eller D1 (minibuss), holder det at de møter opp hos Biltilsynet med gjeldene legeattest (ikke eldre enn 3 mnd) og får fornyet sitt førerkort for tyngre klasser uten oppkjøring.

«De som tidligere hadde stempelgodkjent klasse C1, men som lot førerkortet sitt utgå, må kjøre opp på nytt med liten lastebil. Dette gjelder hvis førerkortet har gått ut for mer enn 5 år siden. De som lot førerkortet gå ut for mindre enn 5 år siden, kan bare komme med godkjent legeattest til oss, og få fornyet sitt førekort for tunge vektklasser uten oppkjøring.»

Du kan lese mer om dette på vegvesenets hjemmesider:  www.vegvesen.no