Livet med bobil- del 8

Dette året opplever vi den ultimate friheten med bobil. Mens alle venner (uten bobil) lurer veldig på hvor de de skal dra, opplever fullbookede hoteller og stress over norsk sommervær, har vi planen klar: vi bare flytter inn i bobilen og reiser.
Når ferien starter har vi egentlig kun planlagt en destinasjon – besøk hos bror/onkel i Trøndelag siste ferieuke. De andre tre ukene er helt åpne.

Sommeren 2018 og 2019 kjørte vi mange lange mil nedover i Europa (hele 800 mil i 2019!). I 2020-sommeren ble annerledes med diverse restriksjoner basert på Covid-19 og valget ble enkelt – det ble Norgesferie, faktisk vår første med bobil.

I fjor surfet vi langs Frankrikes vestkyst og kom innom noen helt fantastiske plasser og strender underveis. Denne aktiviteten passet veldig godt for familien, og vi valgte derfor å gå for et sikkert aktivitetskort med fornøydhetsgaranti.

Vi la ikke ut på de lengste kjøreturene, siden dette hadde vært litt krevende tidligere år. Lofoten og Nord-Norge ble derfor ikke et aktuelt valg, noe vi er glade for i ettertid når vi oppdaget at dette var hoveddestinasjon for mange andre nordmenn.

En erfaring vi har gjort oss er det er lurt å dra tilbake steder vi har vært tidligere, ikke bare jakte etter nye opplevelser. Å legge inn noen sikre destinasjoner der barna har gode minner, samt besøk av kjente underveis er veldig lurt for å holde på den gode stemningen.

 

Vi satte et mål for turen – Borestranda på Jæren, og valgte å kjøre langs kysten. Første stopp ble Mandal og Sjøsanden camping. En veldig fin ”naturcamping” tett på en fin strand med gode surfebølger. Et besøk på den samme restauranten i Mandal som vi var på i fjor gjorde at helhetsopplevelsen (trass regn og sur vind) ble fin.

Turen gikk så videre mot Sørlandet og et dagsstopp ved Lista for videre surfing og deretter fjellveien inn mot Rogaland. Og her kom den første ”steder vi bare kommer innom og får en wow-opplevelse”. Et stopp i det fantastiske fjellandskapet rett etter Jøssingfjorden med overnatting og morgenjogg er en sånn opplevelse som krydrer turen og som du bare får med bobil.

 

Borestranda camping neste. En enkel camping på noen jorder nærme stranden og Surfeskolen. Første reaksjonen når vi kom ned på stranden: ”Dette ser er jo helt likt som Frankrike” (bare 10 grader kaldere). Med gode våtdrakter og Surfeskolens lille cafe hadde vi noen fantastiske dager i en magisk landskap. Surfeskolen tilbyr surfekurser for alle nivåer og fullt utleie av utstyr, i tillegg til veldig hyggelige folk.

Dagstur til Stavanger med en bobiloppstillingsplass i et stille område noen kilometer fra sentrum, fikk stillet litt hunger på urbanitet, folkeliv, shopping og restaurantbesøk.

Veien hjemover gikk med båt gjennom Lysefjorden og den snirklete veien opp forbi Kjerag og videre over fjellene til Setesdal og videre via Seljord og Telemark. Fantastiske Norge viste frem naturperle på rekke og rad. En veikantovernatting med magisk utsikt og pannekaker på primus utenfor bobilen ga en fin fjellopplevelse, selv om vi egentlig ikke var på fjelltur.

Så noen dagers mellomlanding hjemme i Tønsberg med besøk av nære og kjære, før vi la i vei igjen. Denne gangen ble surfebrett byttet ut med andre aktivitetsleker.

Hoveddestinasjon: Stokkøya i Trøndelag

På veien kjørte vi ”innom” Ål i Hallingdal for besøk på hytter til venner og familie. Selv om noen sov på hytta var det veldig kjekt å ha med bobilen slik at vi kunne dele oss litt og ikke måtte ”overbelaste” de vi besøkte. I tillegg er det fint å ha alle tingene samlet og ikke flytte inn og ut med diverse bager. Dette gjør det mye enklere å besøke folk underveis, med rask retrett for videre reising.

Etter dager med fisking, klatring og fjellturer bar det videre via Jotunheimen til Oppdal, et kjært og kjent sted for oss. Hele familien har en god relasjon til stedet og fine minner. Dette ble derfor et naturlig stopp. Her fikk vi også prøve en helt ny aktivitet – rafting med Opplev Oppdal som fantastisk turoperatør. Vi valgte en familietur som var til stor glede for alle mann. Litt kalde og slitne var det veldig godt å komme rett inn i en varm bobil med rask oppkok av litt varm drikke.

Igjen la vi inn en urban byopplevelse på turen. Trondheim scoret høyt, bla med besøk på den lille mexikanske restauranten La Border – ble raskt guttas favorittmåltid.

Vi ankom litt sent en fredagskveld og bobilparkeringen ved havneområdet var full. Det er få muligheter for annen parkering tett på sentrum så det ble en natt på en parkering tett på bobilparkeringen, med gratis parkering over natten. Om morningen var det flere ledige plasser på bobilparkeringen og etter en rask flytt var vi klare for elsparkesykkel inn til Bakklandet og en herlig byfrokost.

Så var vi da kommet frem til sommerens eneste på forhånd definerte destinasjon – Stokkøya. Først et stopp på Harbak for buldring og gjenopplevelse av studentminner fra den tiden vi var klatrere i Trondheim.

Hvis du ikke har vært på Stokkøya bør du legge inn dette til en snarlig ferie. En fantastisk plass der de har fått til å lage en helhetlig naturdestinasjon der du også får med deg god arkitektur, fantastisk strandrestaurant og surdeigsbakeri. På våre fire dager fikk vi både klatret, gått fjelltur og dykket. I tillegg er vi så heldige å ha onkel og fetter som fastboende.

Så hva sitter vi da igjen med etter denne sommerferien? Hvordan skal vi sammenligne det med bobiltur i Europa?

Det direkte svaret er – Norge er et minieuropa, vi har faktisk fått gjort og opplevt (om enn i litt annen skala og vær) akkurat de samme tingene som etter 800 mil til sør-Frankrike og Alpene. Storbyer som Paris og Amsterdam ble byttet ut med Stavanger og Trondheim (kanskje ikke helt sammenlignbart, men likevel en urban byopplevelse langs veien). Små fantastiske plasser vi bare kommet innom på turen har poppet opp både i Norge og langs den franske vestkysten. Strendene på Jæren ser helt like ut som strendene i Frankrike. Varierte fjellmiljøer med herlige turer er kanskje ikke så spektakulære som i Alpene, men likevel utsikter som tar pusten fra deg.

Kortere kjøreturer og friheten med å kunne stoppe i stort sett hvor som helst gjør kjøring i Norge litt enklere enn i Europa. Så kan vi alltid klage litt på været og mangel på opplevelse av ny kultur og mat, men med fokus på en aktiv ferie har det egentlig ikke så mye å si. Så takk Covid-19 for at du gav oss en norsk bobilferie vi ikke ville ha vært foruten!

S & M Grimsæth