En ny sommer med norgesferie er over, det går mot høst og vinter…
Vi drømmer tilbake til tiden før Covid-19. Tiden da vi kunne dundre nedover motorveiene i Europa mot strender, alper og varme dager. En tid som kan fremstå som fjern akkurat nå. Men kanskje, kanskje vil ting bli bedre nå med vaksiner og nye tiltak, og uansett vil vi med litt tålmodighet garantert før eller siden kunne svinge rattet mot reisemål utenfor landegrensene igjen.

Tid for å drømme
Det tid for å planlegge hva det neste året skal by på av opplevelser – kanskje utenfor Norge?
Det å drømme og planlegge er en verdifull aktivitet i seg selv. For oss har dette vært en stor del av totalopplevelsen med å ha bobil. Så ikke sitt på gjerdet, drøm deg heller langt bort! Det eneste du risikerer at drømmen går i oppfyllelse.

strandpromenadenMed bobil i Europa
Sommeren 2018 og 2019 hadde vi to lengre bobilturer sørover i Europa. Da vi dro på den første langturen i 2018 hadde vi særdeles lite erfaring med bobillivet. Vi lærte fort at Europa ikke var så stort som fryktet, bobilen var også mindre og enklere å håndtere enn forventet: vi kom oss fint inn på trange parkeringsplasser og ferger. Vi satte umiddelbart stor pris på å kunne ta en dag av gangen, stoppe der det passet og å ha det samme romslige hjemmet med oss uansett hvor vi var. Vi erfarte at autobahn var helt overkommelig med en stor og tung bil, noe mindre stressende uten tungtrafikk i helgene, og vi så ingenting til mytene om verken kriminalitet eller gassranere som vi hadde hørt så mye om skulle vente på oss bobilturister sørover i Europa. Vi følte oss hjemme og trygge hele veien, og veien ble målet.

I løpet av to somre kjørte vi over 1500 mil rundt i Europa under til sammen 8 uker. Det høres kanskje heseblesende ut. Og det var det også noen ganger. Men totalt sett har det vært de minst stressende sommerferiene vi har hatt. Man trenger ikke reise tusenvis av mil for å oppleve Europa. Det holder også med noen hundre eller noen titalls.

På veien med bobil

Det finnes mange flotte steder å besøke rett over landegrensene i Sverige, Danmark og Tyskland, så man trenger ikke nødvendigvis å sette seg som mål å parkere på en strand langs Biscayabukten eller Middelhavet for å få en vellykket Europatur.

Stoppene, kontrastene og opplevelsene har vært mange. Vi går lett i surr hvor vi har vært og hva vi har opplevd. Men det er noen destinasjoner i Europa som ungene ofte nevner at de vil tilbake til, og disse velger vi å oppsummere her som våre reisetips i Europa:

 

Gränna
Gränna er en liten og hyggelig by i Småland i Sverige. Byen ligger ved innsjøen Vättern og er kjent som «polkagrisens hjemby». Sentrum består at sjarmerende trehusbebyggelse langs brostensbelagte gater med cafeer og utallige utsalgsteder der de lager: søtsaker og ikke minst polkagriser. Det finnes både campingplass og bobilparkering i sentrum, og det går ferge ut til den historiske øya Visningsö fra havnen.

Småby i Sverige

Malmö
Malmö ligger i Skåne i Sverige er verdt en tur i seg selv, men er også et naturlig stopp på vei gjennom Sverige eller på vei videre nedover Europa. Det finnes mange fine småbyer, naturområder og strender i området rundt Malmø, og det er kort vei til Danmark og København. Byen byr på mange ulike tilbud og valører fra gamlebyen og Malmøhus slott til den moderne bydelen Västra hamnen med bobilparkering rett ved høyhuset Turning Torso og strandpromenaden med utsikt til Øresundsbroen.

Turning Torso Malmø

Paris
Paris i Frankrike trenger vel ingen nærmere introduksjon som kjent verdensby. Mange reiser dit for å oppleve det kjente Eiffeltårnet, Champs-Elysées, Louvre, Montmarte og ikke minst vil de fleste barn ønske seg en tur til Disneyland Paris. Men Paris sentrum er på ingen måte en bobilvennlig destinasjon. Så det er lurt på bo på en av campingplassene utenfor sentrum, og å benytte seg av buss og bane for å komme seg til sentrum.

La Rochelle og Ill De Re
Den franske byen og den nærliggende øya befinner seg nord i Biscayabukten. (Stedet er kjent som innspillingsted for tv-serien Das Boot). Området har mange flotte strender og intime landsbyer, og de fleste campingplassene ligger nært begge deler. Hele kystlinjen langs Biscayabukten mellom La Rochelle og Biarritz fortjener godt med tid for å oppleve de mange fine strendene og hyggelige landsbyene ofte med nærliggende bobilparkeringer i pinjeskoger der man får følelsen av å bo i skogen ved stranden.

Cafebord

Biarritz
Biarritz er en kjent fransk turistby sør Biscayabukten. Byen ligger kun få kilometer fra Spania. Byens hovedattraksjon er de mange strendene som du finner i både i umiddelbar nærhet til sentrum og utenfor. De er gode bussforbindelser til byen om man velger å bo på en av de mange campingplassene utenfor. Biarritz er kjent for gode forhold for bølgesurfing året rundt, og surfekulturen preger området med sine mange surfebutikker og surfeskoler.

 

Chamonix
Chamonix i Frankrike er selve tindehovedstaden i Europa og reisemål for de som søker for ulike natur- og ekstremsportaktiviteter. Byen ligger rett under Mont Blanc og befinner seg kun en fjell- eller tunneltur unna Italia. Sentrum byr på et rikt utvalg av restauranter og shopping. Man kan bo mitt i sentrum med bobil ved hovedstasjonen for gondolen. Sistnevnte bringer deg raskt opp i Europas mektigste og høyeste alpine fjellomgivelser.

I fjellet i Chamonix

 

Gardasjøen
Gardasjøen ligger i Nord-Italia nært Alpene. I byene Riva del Garda, Nago-Torbole og Arco finnes det mange sjø- og fjellnære campingplasser som er fine utgangspunkt for småby- og strandliv, seiling og fjellturer. Mange campingplasser er familiedrevet, og de fleste blir positivt overrasket over hvor god kaffe og pizza man kan få servert på en vanlig campingplass i Italia.

på camping ved Gardasjøen

 

Sveits
Sveits byr på fine byer, landsbyer, innsjøer og ikke minst fjell. Landet har strenge regler for camping inkludert bobil. Det er forbudt å campe utenfor campingplasser og bobilparkeringer, men det er lov å overnatte på steder som befinner seg over 2000 meter over havet. Takket være denne unntaksregelen kan man campe på de fantastiske steder på vei over de mange sommeråpne fjellpassene. Der kan man våkne til omgivelser som tatt ut av Sound of Music eller James Bond (Goldfinger). Sistnevnte film hadde blant annet innspillingsted i Furkapass der man kan campe ved bratte gressletter og snødekte fjell sommerstid.

i Alpene i Sweitz

Det enkelt å reise med bobil i Europa. Det er dog viktig å vite at reglene for camping ikke er like liberale som i Norge og i Sverige, og at det mange steder kun er tillatt å parkere på campingplasser og bobilparkeringer. På vår første tur hadde vi forhåndsbestilt flere overnattinger. På vår andre tur droppet vi dette og tok turen og stoppene som det passet. Vi opplevde kun to ganger at det var fullt på campingplassen, og begge gangene fant vi ledig plass på neste.

Pause i bobil

God tur til Europa når tiden er inne for det!

S & M Grimsæth